1.Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
Tahliye taahhütnamesi, kiracının belirli bir tarihte kiraladığı mülkü boşaltacağına dair kiraya verene yazılı olarak verdiği söz ve taahhüttür.
Bu belge, kiracı ve kiraya veren arasında yapılır ve genellikle kiracı, taşınmazdan belirlenen tarihte taşınmayı kabul eder. Tahliye taahhütnamesi, hukuki bir belge olup, kiracının belirlenen tarihte taşınmazı boşaltmaması durumunda kiraya verenin yasal yollara başvurmasını kolaylaştırır.
2. Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları
Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik şartları, 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 352. maddesinin 1. fıkrasında düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre tahliye taahhütnamesinin şartları şu şekilde sıralanabilir:
- Tahliye taahhütnamesi yazılı olmalıdır.
- Tahliye taahhütnamesi, taraflar arasında düzenlenmiş olan kira sözleşmesinin tarihinden belli bir süre sonra düzenlenmiş olmalıdır.
- Tahliye taahhütnamesinde kiracının imzası bulunmalıdır.
- Tahliye tarihi, açık ve net bir şekilde belli olmalıdır.
3.Tahliye Taahhütnamesine Dayalı İcra Takibinin Başlatılması
Tahliye taahhütnamesine dayalı icra takibinin başlatılması için aşağıdaki belgelerin takip talebi ile birlikte icra müdürlüğüne sunulması gerekmektedir:
Tahliye taahhütnamesine dayalı icra takibi başlatmak için gereken belgeler şunlardır:
- Tahliye Taahhütnamesi: Kiracının belirli bir tarihte taşınmazı boşaltacağını yazılı olarak taahhüt ettiği belge. Bu belgenin imzalı ve geçerli olması gerekir.
- Kira Sözleşmesi: Kiraya veren ile kiracı arasında yapılan ve kiracının taşınmazı kiraladığını gösteren sözleşme. Bu sözleşmenin imzalı ve yürürlükte olması gerekir.
- Kiraya Verenin Kimlik Fotokopisi: Kiraya veren, yapılacak icra takibinde kendisini bir avukatla temsil ettirmiyorsa kimlik fotokopisini takip talebine eklemek zorundadır.
- Vekaletname: Eğer kiraya veren yerine bir avukat icra takibini başlatacaksa, bu kişiye verilen vekaletname belgesi gereklidir.
Bu belgelerle birlikte icra dairesine başvurarak tahliye taahhütnamesine dayalı icra takibi başlatılabilir. Bu süreçte hukuki danışmanlık almak, işlemlerin doğru ve hızlı bir şekilde yürütülmesi açısından faydalı olacaktır.
4.İcra Takibi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tahliye taahhütnamesi yukarıda saymış olduğumuz geçerlilik şartlarını taşıyor olsa da bu takip yoluna başvurabilmek için kanunda bir süre belirlenmiştir. Kiralayan, tahliye taahhütnamesinde, kiracının taşınmazı tahliye etmeyi taahhüt ettiği tarihten itibaren bir ay içerisinde icra dairesine başvurup kiracının tahliyesi talebini içeren icra takibini başlatmalıdır. Kanunda ön görülmüş olan bu bir aylık süre hak düşürücü süre niteliğindedir ve bu süre içerisinde icra takibi yapılmadığı veya dava açılmadığı takdirde kiracının tahliyesi bu taahhütnameye dayalı olarak istenemeyecektir. Ayrıca başlatılacak olan icra takibinin yetkili icra dairesinde başlatılmış olması da sürecin hızlı bir şekilde ilerlemesi açısından önem arz etmektedir. Yetkili icra dairesi, taşınmazın bulunduğu yerdeki icra dairesidir.
Takip talebi üzerine icra dairesi tarafından kiracıya bir tahliye emri gönderilir. Tahliye emrinde kiracıya taşınmazı tahliye etmesi için 15 günlük süre verilir. Ayrıca kiracının, tahliye emrinde bu tahliye emrine kiracının bir itirazı bulunmaktaysa 7 gün içerisinde icra dairesine itirazlarını bildirmesi gerektiği ihtar edilir. Kiracı bu süre içerisinde itiraz eder takip icra dairesi tarafından durdurulur. İtiraz üzerine kanunda başvurulabilecek olan yollardan itirazın kaldırılması ya da itirazın iptalinden hangisine başvurulması gerektiği değerlendirilmelidir.
Tahliye taahhütnamesine dayalı icra takibi hukuki bilgi ve tecrübe gerektiren bir süreçtir; bu nedenle, sürecin doğru ve etkili bir şekilde yürütülmesi için bir avukattan profesyonel destek almanız, haklarınızın korunması açısından büyük önem taşır.